Vird Adabı

Sâdât-ı Kiram’ın isimlerini ezbere bilen ergenlik çağına gelmiş herkes beş bin kalb zikri alabilir. Onbeş yaşından küçük çocuklara, isterlerse vird dersi verilebilir, onbeş yaşına kadar beş binde devam ettirilir.

Zikir abdestli iken yapılır. Zikir sırasında abdest bozulursa yenilenip kaldığı yerden devam edilir veya daha sonra çekilir.Vird kıbleye karşı oturarak çekilir. Mümkünse âdâp üzere oturulur. Ancak bir hastalık veya sıkıntı hâlinde vaziyetine uygun bir şekilde oturabilir. Zikre ilk defa başlayan mürid tespihini elli defa döndürür. Bunun için ne kadar vird çektiğini anlamak amacıyla sol elinde ikinci bir tespih kullanır.

Yirmi dört saat içinde sadece bir kez vird çekilir. Günün hangi saati virdin ilk başlangıcı olarak tespit edilmişse, mürid ertesi gün o saate kadar virdini tamamlamalıdır. Her müridin, virde başlama-bitirme saatleri farklı olabilir. Ancak virdi her yeni günün sabahından başlayıp o günün yatsı namazının son vaktine kadar bitirmek güzel olur.Kalb zikri olan vird dersi, bu yolda ilerlemek isteyenlere verilir, kimse bu dersi yapmaya zorlanmaz.Kalb zikri beş bin ile başlar. Yirmi bir binde biter. Bundan sonra 23 yirmi üç bin ile letâif zikri başlar, yüz bir (101) bine kadar devam eder.

Vird bir oturuşta tamamlanırsa güzel olur. Ancak durumu müsait olmayanlar virdini birkaç oturuşta tamamlayabilir. Ara verilerek devam edilecek ise mutlaka Fâtiha sûreleri okunmuş, tespih en az birkaç defa döndürülmüş olmalıdır. Bu bir usûldür. Fatihalar okunduktan sonra tesbihe başlanmadan ara verilecek olursa, tekrar oturuşta Fatihalar yeniden okunur.

Usûlüne uygun olarak virde ara verilmiş ise, yeniden başlanacağı vakit artık Fâtiha sûreleri okunmaz. Sadece yirmi beş defa ‘estağfirullah’ denilerek zikre başlanır.Günün her ânı vird çekilebilir. Sadece akşam ile yatsı vakti arasında, rabıtanın önceliği vardır. Mürid namazı kılmış, rabıtasını tamamlamış ve vakti varsa virdini çekebilir. Ancak Sadatlar bunu hiç yapmamışlardır.Vird için sabah ve akşama giriş vakitleri tavsiye edilir.Tesbih taneleri işaret parmağı ile hızlıca tek tek döndürülür, kasıtlı olarak atlanmaz. Ancak kasıtsız olarak aradaki atlamalar için bir şey gerekmez.

Zikirden maksat Yüce Allah’ı birlemek ve yüceltmektir. Tesbih tanelerine takılmaya gerek yoktur. Zikir esnasında sayı saymaya değil, kalbi zikirde toplamaya çalışmalıdır.Tesbihi döndürürken, yanlışlıkla meydana gelen şaşırma, atlama gibi durumlar için bir şey gerekmez. Ancak çok uyku, yorgunluk, sinir ve sıkıntı anlarında vird çekmemelidir.Vird çekerken sayı tespihinin neresinde kaldığını karıştıran veya unutan kişi, tahmin ettiği en az sayıdan başlar.Virdini çekemeyen mürid, bu yoldan uzaklaşmış sayılmaz. Ancak zikirle gelecek faydaları kaçırmış olur. Vird, nefsin terbiyesinde ve kalbin temizlenmesinde en başta gelen bir ameldir. Virdi olmayanın vârîdi/manevî hâli ve feyzi olmaz denmiştir. Vird olmadan, gerçek müridlik yapılmış olmaz.Başladıkları dersi artırmak isteyenler, mürşidine veya onun görevlendirdiği kişilere (vekile) müracaat ederler. Vekil, belli bir yere ve sayıya kadar vird artırmaya yardımcı olabilir. Ondan sonrasını mürşide bizzat sormalıdır. Vird, en az dört ay çekildikten sonra artırılmalıdır. Özel bir durum olursa, mürşide danışarak daha önce de artırmak mümkündür. Vekil, kimseyi virdini artırması için zorlayamaz.

Kimsenin vird süresini takip etmesi gerekmez. Sofiye vird tavsiye ve teşvik edilir, kendi gönlü ile müracaat edenin virdi usulünce artırılır. Vekil, yirmi bir bine kadar artırabilir. Artış, ikibin ikibin olur. Mürşid ise, gerekli gördüğü kadar artırır.Vird çekerken vücutta meydana gelen ağrı, yanma, batma, bayılma, sızı gibi haller, virdi artırma sebebi olabilir. Ancak vekil, bu tür hallerde virdi bırak diyemez, durumu mürşide bildirir. Şehadet parmağı olmayanlar vird çekemezler, hâllerine uygun zikir dersleri alırlar.Gününde çekilememiş olan vird, kaza edilmez. En dar anlarda virdi terk etmek yerine, Fâtihâları okuyup hediye etmek ve bir miktar tespih çekmek gerekir. Bunun da feyzi ve faydası vardır.Hareket hâlindeki araçta vird çekilmez. Yolculuk sırasında mürid vird dersini çekemediği için zarar görmez. Ancak kalben uyanık olmaya ve bir sayı düşünmeden kalbiyle zikretmeye çalışmalıdır. Bunu her durumda yapabilir.Normal şartlarda örtüsüz vird çekilmez. Ancak kişi örtü yerine kullanabileceği herhangi bir şey bulamazsa veya bunaltıcı sıcaklık varsa örtü kullanmayabilir. Bu da izne tabidir.Örtü kullanılmadan vird çekileceği zaman önünü bir duvara veya direğe getirmeli, insanların gelip geçeceği yerlerde virde oturmamalıdır.

Mürid hiçbir virdi kendi başına artırıp eksiltemez. Kendi başına mürşidinin verdiği zikirlerin dışında yeni zikir çeşitleri tercih edemez. Ederse ilerleyemez ve şeytanın hilelerinden emin olamaz. Bu işte asıl fayda kâmil mürşide itaattedir. Günlük işlerin önünde veya sonunda okunan ve vird hükmünde olmayan dua ve zikirler serbesttir. Onlar o işin ve vaktin sünnetidir, herkes yapabilir, yapmalıdır. Salavat okumayı günlük vird hâline getirmek isteyenlerin bunun için izin ve talimat almaları güzel olur. Vird hâlinde okunacak salavatlar için “Delailü’l-Hayrât” kitabı tavsiye edilir.Herkes günde istediği kadar Kur’an-ı Kerim okuyabilir. Ancak büyükler başlanan bir amelin az da olsa devamlı olmasını tavsiye ediyorlar. Bunun için her gün bir cüz Kur’an okumak ve ayda bir hatim yapmak en güzelidir.

Vird ve diğer zikir çeşitleri ile yetinerek Kur’an okumasını ihmal etmek doğru değildir. Her gün beş on sayfa salavat okurken, bir sayfa Kur’an okumamak, adaba aykırıdır. Hele bütün gününü işe ve hizmete ayırırken, farz namazlarında okuyacağı Kur’an’ı öğrenmek için biraz vaktini ayırmamak, şeytanın bir hilesidir; zarardır, tasavvuf büyüklerinin usul ve adabına aykırıdır.

Kaynak: Arifler Yolunun Edebleri

26 yorum:

Adsız dedi ki...

Harika bir yazı.Allah sizden razı olsun.

Adsız dedi ki...

Allah hakkıyla çekenlerden eylesin........amin

Unknown dedi ki...

Allah Razı Olsun...

Adsız dedi ki...

Allah razı olsun bu bilgilerle bilgilendirdiğiniz için

soner dedi ki...

ALLAH(c.c.) razı olsun kurban.

Adsız dedi ki...

Allahrazi olsun...
InsaAllah Allaha laik kul
Habibime laik ummet
Gavsa laik sofi olanlardan oluruz...

EMRE ATEŞ dedi ki...

ALLAH herkese nasip etsin inşallah

Adsız dedi ki...

ALLAH razi olsun

Adsız dedi ki...

Helal

Adsız dedi ki...

Orada vird bir oturusta tamamlanirsa güzel olur demis.Ama vekil bir kaç oturusta tamamlanirsa güzel olur vakti olmayanlar bir oturusta tamamlayabilir dedi.Kitaplarda da böyle geçiyor.

Unknown dedi ki...

La havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim gibi zikirler okunabilirmi allah razi olsun. Virdin disanda.

Unknown dedi ki...

La ilahe illalahu vahdehu la serikeleh lehul mulku velehul hamdu ve huve ala kuli seyin kadir. Gibi dualar hergun belli sayida uapmanin virdi olanlara zarari olurmu mesela sabah aksam 10 ar kere allah razi olsun

admin dedi ki...

Vekil sorumlusuna bunları sormalısınız sormadan kendi başınıza yapmayınız

Unknown dedi ki...

Allah razı olsun kurban sayenizde kafamdaki soru işaretleri kalktı:)

Unknown dedi ki...

Vird saatini değiştirebilirmiyim cvp yazarmısınız

Unknown dedi ki...

Vird saatini değiştirebilirmiyim cvp yazarmısınız

admin dedi ki...

Bunu bir vekile sorunuz

Unknown dedi ki...

Vird dersi hariç 😐 Açık sayılı ders kesinlikle çekmeyelim yoksa çok sıkıntı çekersiniz eğer sayılı açık ders çekmek istiyorsanız vekile kesinlikle danışın bir yerlere bağlı olanları geçerlidir

Unknown dedi ki...

Kurban birkaç oturuşta daha güzel olur kelimesi yanlış yada siz yanlış anlamış olabilirsiniz tek oturuşta çekilmesi daha güzel işin varsa bi oturuşta çekemezsen bir kaç otuşta çekmekte bi sakınca yoktur kurban

Unknown dedi ki...

Bir oturuşta çekilmesini daha makbul görmüşler bi iki oturştada çekilebilir sakınca yok

Unknown dedi ki...

ben yeni sofi oldum virde yeni başlicam inşAllah hepsini anladim da biraz kafam karisti ama şimdi 8 fatihayi bir kerede okuyup oyle mi saadatlara hediye edicez nasıl olucak orasi biraz açarak anlatirmisiniz simdiden saolun Allah razı olsun.

Unknown dedi ki...

Kurban her fatihayı okuduktan sonra 2 sadatı kiram efendimize hediye ediliyorsun misal ilk fatihayı okudun önce Resulullah sas efendimize onun aile ashabına ehlibeytine sahabei kirama ashabı kirama ve “Şahı nakşibendi ks şeyh Abdulkadir Geylani ks” ruhuna hediye ediyorsun sonra ikinci fatihayı okuyorsun yine Resulullah sas efendmizin ve yazdıklarımın ve şehy Abdulhalık Gücdevani ks İmamı Rabbani ks hediye ediyorusun böyle böyle iki iki hediye ediyorsun inşAllah kurbanım

Unknown dedi ki...

Virdimi tazeledim sadatlarin ismini ezberleyip vekile soylemeden çekebilirmiyim virdimi

admin dedi ki...

Hayır kesinlikle olmaz.

Adsız dedi ki...

1 ay boyunca virdi çekmezsek ne olur ? Baştan mı başlamak gerekir

admin dedi ki...

Sorumlu kişilere sorulması gereken bir sorudur.